Scheiden in Gemeenschap van Goederen: Praktische Gids voor een Soepele Scheiding

Een scheiding kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, zowel emotioneel als financieel. Wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is het belangrijk om goed te begrijpen hoe de verdeling van bezittingen en schulden werkt bij een scheiding. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van scheiden in gemeenschap van goederen en geven we praktische tips voor een soepel verloop van het scheidingsproces.

Wat valt niet onder gemeenschap van goederen?

Bij scheiden in gemeenschap van goederen worden in principe alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen, gelijk verdeeld. Er zijn echter enkele uitzonderingen die niet onder de gemeenschap van goederen vallen:

  1. Erfenissen en schenkingen: Wanneer u tijdens uw huwelijk een erfenis of schenking ontvangt, valt dit in principe niet onder de gemeenschap van goederen. Dit geldt alleen als er een uitsluitingsclausule is opgenomen in het testament of bij de schenking.
  2. Persoonlijke bezittingen: Voorwerpen met een persoonlijk karakter, zoals kleding en sieraden, vallen niet onder de gemeenschap van goederen, tenzij ze een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen.
  3. Schulden vóór het huwelijk: Schulden die vóór het huwelijk zijn aangegaan, vallen in principe niet onder de gemeenschap van goederen, tenzij ze betrekking hebben op de gemeenschappelijke woning of andere gezamenlijke bezittingen.

Hoe wordt geld verdeeld bij scheiding?

Scheiding aanvragen

Bij scheiden in gemeenschap van goederen wordt het gezamenlijke vermogen eerst vastgesteld. Dit omvat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen, met uitzondering van de eerder genoemde uitzonderingen. Vervolgens wordt het vermogen gelijk verdeeld over beide partners.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om bepaalde bezittingen te verkopen om de verdeling mogelijk te maken. Denk hierbij aan de verkoop van een woning of de verdeling van spaargelden en beleggingen. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle bezittingen en schulden, zodat de verdeling eerlijk en transparant verloopt.

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiding waarbij partners officieel gescheiden zijn, maar nog wel getrouwd blijven volgens de wet. Deze vorm van scheiding wordt vaak gekozen om religieuze of financiële redenen. Bij scheiden van tafel en bed wordt de gemeenschap van goederen ontbonden en worden bezittingen en schulden net als bij een reguliere scheiding verdeeld.

Wat is beter: huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

De keuze tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Huwelijkse voorwaarden bieden meer flexibiliteit en bescherming van uw eigen vermogen, vooral als u ondernemer bent of aanzienlijke bezittingen heeft.

In gemeenschap van goederen worden alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen, gelijk verdeeld, wat in sommige gevallen nadelig kan zijn. Het is belangrijk om samen met uw partner te bespreken wat het beste bij uw situatie past en eventueel juridisch advies in te winnen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Wat met de auto bij scheiding?

Bij scheiden in gemeenschap van goederen wordt de waarde van de auto meegenomen in de verdeling van het gezamenlijke vermogen. Als één van de partners de auto wil behouden, kan dit worden geregeld door de waarde van de auto te verrekenen met andere bezittingen of schulden.

Het is belangrijk om de waarde van de auto op een eerlijke en realistische manier te bepalen, bijvoorbeeld door een taxatie of het raadplegen van de ANWB-koerslijst. Ook moet het kenteken op naam van de partner worden gezet die de auto behoudt.

Conclusie

Scheiden in gemeenschap van goederen kan complex zijn, maar met de juiste informatie en begeleiding kan het proces soepeler verlopen. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de uitzonderingen die niet onder gemeenschap van goederen vallen, en wees transparant over de verdeling van bezittingen en schulden. Overweeg ook of huwelijkse voorwaarden beter bij uw situatie passen, en vergeet niet om praktische zaken zoals de verdeling van de auto te regelen.

 

Schedule appointment

admin

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.